• Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“

  Ivo Andrić
  Prokleta avlijaprokleta-avlija-plakat

  Redatelj: Mario Kovač
  Dramaturginja: Sibila Petlevski
  Scenografi: Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić
  Kostimografkinja: Hana Letica
  Asistentica za scensko pjevanje: Davorka Horvat
  Oblikovatelj svjetla: Nenad Lalović
  Vizualni identitet predstave: kunazlatica

  Zadužbina Ive Andrića, odobrila je  besplatno i neisključivo pravo za igranje predstave prema navedenom Andrićevom djelu, u dramatizaciji Sibile Petlevski i režiji Maria Kovača.
  © Zadužbina Ive Andrića, Milutina Bojića 4, Beograd, Srbija.

  Igraju:
  ĆAMIL (DŽEM-SULTAN), SOFTA: Igor Kučević
  FRA PETAR, LATIFAGA KARAĐOZ: Vojin Perić
  HAIM: Nikša Marinović
  ZAIM, MORNAR, MRŠAVI (stražar):  Milenko Zeko
  ATLETA (ALIJA ĐERZELEZ), UGOJENI (činovnik):  Marijo Glibo
  MELEĆHANA, JEKATERINA: Anita Matković
  AMRA:  Ružica Drenski
  ŠEHIDA, ANĐELIJA, GLAS NEVIDLJIVE GRKINJE:  Suzana Bliznac
  ZEMKA: Ružica Domić -Lalović
  VEHBIJA: Dajana Biondić

  Inspicijent: Nina Biondić
  Tehnička podrška: Branko Ostojić, Andrej Drenski, Andrea Čavara

  Premijera, listopad 2016.

  Pripovijest nobelovca Ive Andrića „Prokleta avlija“ poslužila je kao predložak našoj istoimenoj predstavi. Smješteni u Istanbulskom zatvoru, Andrićevi likovi, suočeni sa sporim proticanjem vremena, jedni drugima vrijeme krate najstarijim ljudima znanim vidom zabave – pripovjedanjem. U pričama živopisnih likova fra Petra, Haima, Zaimage, Ćamila i Alije kroz prizmu crnog humora isprepliću se teme izoliranosti, tragike i neminovnosti gorke sudbine, fatuma. Paralelno, skrivene od očiju svijeta, u ženskoj inačici „proklete avlije“, žene svojim tragičnim ispovijedima razbijaju zapadnjački romantiziranu sliku harema, svojevrsnog „zlatnog kaveza“, kao svilom i kadifom omotanog raja prikazujući stvarne sudbine uništene rodnom diskriminacijom prepoznatljivom u mnogim sredinama i dan, danas.
  više...

  U pokušaju da prikažemo motivom kruga vječni kotač bitka koji se uvijek i iznova okreće te ponavlja mrveći pred sobom mala ljudska bića, potražili smo konkretna scenska rješenja koja i na simboličkoj razini demonstriraju dotičnu repetativnost. Dramaturginja predstave Sibila Petlevski, u želji da ostvari epski zamah osnovne linije priče, posegnula je za dodatna dva izvora tekstova: nekoliko Andrićevih kraćih djela, ponajviše „Put Alije Đerzeleza“, te nekoliko narodnih pjesama i sevdalinki iz kojih narodna mudrost i iskustvo progovara brutalnom iskrenošću ne ostavljajući publiku ravnodušnom. Želja mi je bila sa ovom predstavom nastaviti istraživački put započet prije desetak godina sa Miterrerovim „Smrtnim grijesima“, put po kojem s ansamblom Novog života pokušavamo naći svjetlo na kraju životnog tunela kojim svi mi zajednički kročimo.
  Mario Kovač

  Transformacija racija u ???
  “Gledam tu našu prokletu avliju”, to strmo gledalište. Ponekad mi se čini, kao da između nas i Njih, kao da između naših života i ostatka svijeta, postoji neka koprena, neko okaveženje, pa se upinjem i šaljem riječi kroz virtualne rešetke, pa se trsim i skačem replikama u tu urbanu gomilu, nudeći nas i servirajući nas kao desert duše, ne tražeći zauzvrat ništa osim osjećaja da su bili u pravom kazalištu i zavukli se u iluziju, kao u pristojan i suptilan svršetak jednog od ljepših dana, ako ne u životu, onda bar u tom mjesecu.
  Mi ne izgovaramo replike, mi ne čitamo scenarije, mi tako živimo, mi kroz autoironiju i autosugestiju svojim jedinstvenim rukopisom potpisujemo svoju igru, ostajući vjerni i do osnovnih glumačkih uputa dosljedni konceptu redatelja

  “Sva sreća što sam u civilu”, odnosno u predstavi, “pa nitko ne zna tko sam i što sam”, a ja se iz fratra u pomahnitala tamničara pretvaram, štujući i pljujući, pozivajući na molitvu i iznuđujući priznanje nevina čovjeka. Sve me to nekako podsjeća na ovovremeno bitstvo, koje većina nas provodi u nekim svojim prokletim avlijama, u kojima pričamo o beznačajnim stvarima, a šutimo o činjenicama na osnovi kojih su nas strpali u pasivno brojanje dana i teatralno izgovorenih replika.
  Vojin Perić

   

 • Trenutno nema video sadržaja.

   

 • slabov

  Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život”

  Šenoina 32

  10000 Zagreb

  OIB: 97894610362

  Tel. 01/4812 502, 4812 066
  e-mail: teatar-slijepih@zg.t-com.hr

  www.novizivot.hr

  ravnatelj: Vojin Perić

  tajnica: Marina Ćurić

  propaganda: Ana Maria Perić

 • Trenutno nema video sadržaja.

   

   

 • Trenutno nema audio sadržaja.


  • prokleta_avlija1
  • prokleta_avlija2
  • prokleta_avlija3
  • prokleta_avlija4
  • prokleta_avlija5
  • prokleta-avlija-plakat
  • prokleta_avlika_plakat_full