•  

  Kazalište Planet Artritina-ekola_banner-1080x1080-pix-min

  Willy Russell
  RITINA ŠKOLA

  Uloge:

  Pravdan: Marko Torjanac
  Rita: Vanda Winter

  Režija:  Marko Torjanac

  Ritina škola, jedna od najpopularnijih komedija u domaćoj kazališnoj ponudi, izvodi se od 2014. godine te je među najizvođenijim i najnagrađivanijim predstavama u Hrvatskoj.

  Svoj uspjeh okrunila je 2021. godine osvojivši Grand PrixVeliku Lisku za najbolju komediju u regiji na 18. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru.

  U ovoj neodoljivoj romantičnoj komediji pratimo inteligentnu i britku frizerku Ritu koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje zbog čega upisuje večernji tečaj književnosti.

  Na njemu nailazi na profesora Pravdana koji je pak toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je bar tako mislio dok nije sreo Ritu koja okreće naglavce ne samo cijelu povijest književnosti, već i njegov život, a na koncu i svoj.

   

  više...

  Ritina škola jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Kazališta Planet Art adaptirana je za Hrvatsku.

  Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno i čemu ono služi u zemlji u kojoj su zatvori puni doktora i profesora… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji ih oboje mijenja.

  Ritina škola govori nam o tome što se događa kad se odjednom pojavi djevojka koja – želi znati, želi shvatit, želi skužit… sve!!

  Vežite se! Rita nas vodi na najluđi tečaj književnosti ikada!

  Willy Russell za Ritinu školu dobio je Nagradu Lawrence Olivier za najbolji dramski tekst 1980. godine.

   

   

 • Iz kritika

  „Publika je u Planet Artu još jednom mogla uživati u nečemu što se posljednjih godina rijetko događa na zagrebačkim kazališnim pozornicama; u jednostavnoj, ljudski toploj priči i nepretencioznoj, ali i nadarenoj glumi protagonista. Sve je dokraja ispunjeno dinamikom misli i inteligentnih rečenica. Predstava frca humorom i vrhunskom glumačkom suigrom.“
  Vijenac

  „Glumci su ostvarili izvrsne kreacije. Snažne glumačke osobnosti, njihova odlična komunikacija na sceni te uvjerljivi i životni likovi čine Ritinu školu uspjelom predstavom. Lagana je i pitka, a s druge strane bogata i slojevita u značenju. Njezina višeznačnost, temeljena na prvorazrednom dramskom predlošku i izvanrednoj glumi, kao i elementi britkog humora, ni jednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.“
  Kulisa.hr

  „Marko Torjanac ne samo da je izabrao vrstan tekst, nego ga je odlično preveo i dosjetljivo ironično lokalizirao u zemlju znanja te režirao s razumijevanjem, bez okolišanja, u pravoj brzini i intonaciji.

  Ritina škola nasmijava, zabavlja i nudi podosta materijala za razmišljanje kao i najvažnije adute gotovo bilo koje predstave, a to su zanimljivi i prepoznatljivi likovi i odnosi te živi i uvjerljivi glumci.“
  Ravno do dna

  „Glumce je na premijeri publika pljeskom čak deset puta vraćala na pozornicu.“
  24sata

  Ritina škola osvaja lakoćom, ali i nimalo laganim sadržajem koji se krije iza nje. Rita se s pravom pita što će joj znanje u zemlji u kojoj su zatvori puni doktora i profesora? Na kraju priče pita se to i publika. Sjajno uklopljen Krleža (tj. Kržljavi) i barunica Castelli u priču o djelima svjetske književnosti.“
  Večernji list

   

  Nagrade

  Nagrada Grand Prix – Velika Liska za najbolju predstavu na 18. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru, BiH, 2021.

  Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu komedije i satire Murtalije na Murteru, 2014.

  Nagrada za najbolju žensku ulogu na Festivalu komedije i satire Murtalije na Murteru, 2014.

  Nagrada za najbolju žensku ulogu na Kazališnom festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2014.

  Nagrada za najbolju predstavu na Kazališnom festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2014.

  Nominacija za najbolju glumicu za Nagradu hrvatskog glumišta 2014.

  Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima, 2015.

  Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima, 2015.

  Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju žensku ulogu na Makarskom kulturnom ljetu 2015.

   

 •  

  pa-logo-min

   

   

   

  Kazalište Planet Art
  10 000 Zagreb
  OIB: 53046704438
  gsm: + 385 91 1007 967
  e-mail: planetart@planet-art.hr

  Odgovorna osoba:
  Marko Torjanac,
  osnivač i umjetnički ravnatelj

 • Trenutno nema video sadržaja.

   

   

 • Trenutno nema audio sadržaja.

   

   

  • ritina-ekola-predstava-20-vanda-i-marko-min
  • ritina-ekola_vanda-i-marko_5-min
  • ritina-ekola-min
  • ritina-ekola-predstava-3-min
  • ritina-ekola-predstava-4-min
  • ritina-ekola-predstava-3-vanda-min
  • rita_pravdan-min